lauantai 19. heinäkuuta 2014

Ompelu 17min 27s, päättely 14vrk 6h 42min

Minulla on paljon kaikenlaisia ajatuksia ja ideoita, jotka haluaisin toteuttaa heti niiden iskeydyttyä tajuntaani. Jotta pystyisin hallitsemaan sisäistä kaaosta teen itseni kanssa sopimuksia. Ompelussa ehkä yksi typerimmistä ja ääliömäisimmistä säännöistä, jonka olen itseni kanssa laatinut on se, että edellinen työ lopetellaan ennen uutta. Ihan on hyvin toiminut siihen saakka, kunnes keksin vihata päättelyä. Kahden viikon aikana kävin istumassa lukemattomia kertoja ompelukoneen ääressä, mutta pöydällä lojunut London-huppari ja lentokonekuosinen T-paita muistuttivat minua sopimuksesta. Opinpahan, että kannattaa harkita mitä lupaa ainakin jos omaa yhtä ailahtelevan mielen kuin allekirjoittanut.

Tänään minä sen sitten selätin. Otin neulan käteen päättelin vaatteet ja ompelin. Ja ompelin ja ompelin. Ja päättelin! Ja leikkasin kaikki kankaat leikkurilla, jonka olen tilannut Karnaluksista siinä uskossa ettei resonleikkaus ole koskaan enää työlästä. En ole kymmentäsenttiä enempää leikannut resoria leikkurilla, koska sormessani on mittatikku valmiina ja saksilla resoria syntyy huomattavasti nopeammin Mutta ehkä meistä kuitenkin tulee kaverit tuon leikkurin kanssa ja tylsät ompelusakset se ainakin voittaa mennen tullen. Ompeluhurmoksessa ompelin kaikki nämä U:n nukkuessa megapäiväuniaan. 

Viljamin puodin pandat ja ompeluystävältä saatu jalkapallokangas.


Noshin seeprat ja diagonaaliraidat.


Selian Seeprat.

Nanun Discopuput


Ja kaikki yhdessä.


Lopuksi vielä sovituskuva jumituksen aiheuttaneesta T-paidasta. Kohta taidan ostaa Ottobren syysnumeron ja katsoa löytyisikö sieltä uutta ja kivaa.

Paidan kangas on hankittu Seliasta ja hetken se on koristanut kangashyllyä.Ompeluhurmos on täällä ja leikkuri kuumana. Katsotaan saanko tänään vielä ommella. Senhän määrää tämä pieni työnjohtaja, joka on oppinut puhumaan. Ja puhetta riittää, isäänsä tullut.

19 kommenttia:

 1. Mun täytyy nyt kyllä kysyä, että mitä sinä olet päätellyt? Minä en koskaan päättele mitään ompeluhommia. Kivoista kuoseista olet paitoja hurautellut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla ettei joku päättele. Vistoa hommaa. Minä siis päättelen kaikki saumurisaumat, laitan muutamalla pistolla kiinni ja vedän pään sauman sisään. Ja leikkaan helmasta ylimääräisen kankaan omeltuani. AI, eikö tarvitsekaan päätellä mitään....mitä niille roikkuville langanpäille siis tehdään?

   Poista
  2. Höh, minä ompelen saumurisaumassa hieman aloituskohdan yli eli lopetuskohta on aloituskohdan kanssa päällekäin. Siitä vain katkaisen langat, en solmi enkä pujottele - katkaisen vain. Sama homma kaksoisneulan kanssa. Ikinä ei ole purkautunut, vaikka olen vuosia ommellut.

   Poista
 2. Aloittaminen ja lviimeistely vievät aina niin hurjasti aikaa ja energiaa Toivottavasti työnjohtaja nukkuu usein megaunoset, niin saat taas uuden kasan valmiiksi. Ihanaa tuo Nanun kangas, mennyt ihan ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nanun kankaat ovat onnistuneita ja mie ainakin tykkään discosta :)

   Poista
 3. Mä ainoastaan kietaisen saumurilankojen hännät solmuun ja leikkaan ylimääräiset pois, siis niistä kohdin, mitkä eivät jää kanttien tai käänteiden alle.
  Mulla sitä ylitsepääsemätöntä väsähtämistä aiheuttaa jostain syystä se viimeinen helmakäänne tai vyötärökuminauha.

  Mutta yhtäkaikki: Upeita paitoja. Kesä jatkukoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kesä ja yhä vaan jatkuu. Mie en käsitä miksi minä olen aloittanut päättelemään näin hankalasti. Tyhmyydeksikin tätä varmaan voisi kutsua :)

   Poista
 4. Päättely?? En harrasta sellaista ja hyvin on saumat kestäneet. :) mahtavan upea saldo paitoja!!! Toi selian seepra on ihana kangas, löytyy myös täältä kaapista odottamasta sitä oikeaa ompeluhetkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringon paistaessa ja kesän jatkuessa ompeluajan löytäminen on aina vaan vaikeampaa. Mutta usko pois, vielä se syksy tulee ja ompelukin maistaa ;)

   Poista
 5. Hienoja teeppareita! Mulla on tapana kyllä päätellä ja nytkin odottaa kasa sitä hommaa. Saumurisaumoissa,jotka eivät jää kanttien tai toisten saumojen/käänteiden alle,vedän isolla parsinneulalla langanpäät sauman sisälle. Peittarin jäljiltä vedän langat nurjalle,solimin päät ja usein vielä neulalla pujottelen kankaan sisälle. Kaksoisneulalla samaten, langat nurjalle,solmuun ja pujotus. Ainakaan meidän käyttäjillä ei pysy saumat ehjänä helmoissa ja vyötärökäänteissä,ellen päättele kunnolla. Jaan siis tuskasi,että hidasta on ja usein homma siihen hetkeksi pysähtyy ;D Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hidasta on ja joskus tuntuu, että tekeekö turhaa työltä. Vyötärökaitaleissa ompelen usein kaksoisneulalla vähän matkaa päällekäin ja laitan lopetuspistot koneelta. Mutta törkeästi aikaa minulla menee tuohon päättelyyn.

   Poista
 6. Mäkin ajan saumurilla vaan vähän aloituksen yli ja katkaisen. Tai jos on helmassa sivusauma niin päärmäyksen jälkeen vain katkaisen. Tai jis kanttaan niin saumurihäntä jää kätsysti piiloon kun kantatun sauman litistää. On tässä oppinut vuosien varrella välttelemään :D sit jos on oikeesti pääteltävää niin mä päättelen heti sauman ompelun jälkeen. Muuten se jää. :D

  ihania ompeluksia ♥

  VastaaPoista
 7. Mun tyyli on etta ajan mina myos saumurilla vahan aloituksen yrli ja jatan hannan jonk sitten vedan sauman sisaan. Ihan niin kuin sinakin. :) mutta mitaan ylimaaraisia pistoja en kylla tee. Ihania tekeleita. Mulla syyhyttais ommella kamalasti. Reissussa edelleen ja kassissa kankaita vietavana. Yks piti jattaa kotiin kun ei mahtunut. Blaaah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joko Ina olet ommellut? Veitkö paljon kankaita mukanasi? Harmi ettei nähty lomallasi, mutta tulee sekin päivä kun nähdään!

   Poista
 8. Kumpa meilläkin lapset nukkuis megapäikkäreitä, edes toi nuorimmainen! Mä en juurikaan päättele, mutta viimeisen taitteen tai resorin ompelu jää aina kesken. Nytkin olisi muutama lähes valmis vaate ompsussa. Ihania hellepaitoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä U on harvinaisen kova nukkumaan ja osaan nauttia siitä! Kiitos kommentista <3

   Poista
 9. Ihana tehdas sulla! Hyvä idea tuo seepra-raitapaita! oonkin miettiny, miten kivasti sais käytettyä sen pienen jämän, joka on liian suuri heitettäväski pois, mutta just sen verran pieni, että ei riitä mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tähän vaivaan minäkin leikkelin kankaitani. Minulla on paljon paloja, joista saa osan etukappaletta, muttei kokonaan. Teen tälläisiä varmasti jatkossakin!

   Poista